Ali Bek <ali_bek2008 et yahoo dot com>
Posted - Tue Oct 21, 2008 8:30 pm
Eu sunt tatar crimeean
Aproape ca am terminat de citit romanul "1954". O carte despre regimurile totalitare in general si despre putere in special.
Sa incerci sa pui in practica ceea ce scrie acolo este o nebunie criminala. Cred ca orice dictator se regaseste in "Fratele cel Mare", aceasta caricatura a puterii absolute.
Nu exista insa tiranie care sa nu aiba si disidenti. In ceea ce priveste totalitarismul rus aici se poate vorbi de existenta unui intreg popor disident-poporul tatar crimeean.
Povestea incepe inca din 1860, in mijlocul acelui "secol intunecat", asa cum au numit unii intelectuali nationalisti perioada cuprinsa intre 1783-1883.
Decizia tatarilor de a isi abandona tara si de a emigra in Imperiul Otoman trebuie inteleasa tinandu-se cont de fundalul islamic al vremii. Urmand modelul Profetului Muhammed si a primilor musulmani, ei au renuntat la tot doar pentru a isi salva credinta, doar pentru a trai sub Seriat, un gest unic in istoria moderna universala. Trebuie subliniat ca hotararea de a pleca din Crimeea nu este nicidecum un act de lasitate.
De-a lungul timpului acest popor a emigrat, a luptat cu arma in mana atunci cand a fost cazul, a fost chiar deportat, dar niciodata nu a ingenunchiat. Vorba unui istoric: "acest popor nu stie ce inseamna robia".
Tatarii au considerat pe buna dreptate ca rusul este dusmanul, iar in poporul turc au vazut un prieten, poate singurul care ii poate ajuta. Ar fi de amintit ca atunci cand soseau in Turcia muhagirii crimeeni se descaltau inainte de a calca pe pamantul Anatoliei.
Dar nici unul dintre ei nu a uitat de patria mama. Ura fata de rusi s-a transmis de la o generatie la alta, prin poezii, cantece si destanuri, caci asa cum zicea chiar George Orwell "libertatea inseamna sa mori cu ura in tine".
Ali Beg
Constanta