Eu sunt tatar crimeean

Genghis-Han, Timurlenk, Hanii Giray, Numan Celebicihan, Mustecep Ulkusal, Mustafa Abdulcemil Kirimoglu...

Moderator: Lahme

Eu sunt tatar crimeean

Mesajde tatar.ro » Mie Oct 22, 2008 1:48 pm

Ali Bek <ali_bek2008 et yahoo dot com>
Posted - Tue Oct 21, 2008 8:30 pm

Eu sunt tatar crimeean

Aproape ca am terminat de citit romanul "1954". O carte despre regimurile totalitare in general si despre putere in special.

Sa incerci sa pui in practica ceea ce scrie acolo este o nebunie criminala. Cred ca orice dictator se regaseste in "Fratele cel Mare", aceasta caricatura a puterii absolute.

Nu exista insa tiranie care sa nu aiba si disidenti. In ceea ce priveste totalitarismul rus aici se poate vorbi de existenta unui intreg popor disident-poporul tatar crimeean.

Povestea incepe inca din 1860, in mijlocul acelui "secol intunecat", asa cum au numit unii intelectuali nationalisti perioada cuprinsa intre 1783-1883.

Decizia tatarilor de a isi abandona tara si de a emigra in Imperiul Otoman trebuie inteleasa tinandu-se cont de fundalul islamic al vremii. Urmand modelul Profetului Muhammed si a primilor musulmani, ei au renuntat la tot doar pentru a isi salva credinta, doar pentru a trai sub Seriat, un gest unic in istoria moderna universala. Trebuie subliniat ca hotararea de a pleca din Crimeea nu este nicidecum un act de lasitate.

De-a lungul timpului acest popor a emigrat, a luptat cu arma in mana atunci cand a fost cazul, a fost chiar deportat, dar niciodata nu a ingenunchiat. Vorba unui istoric: "acest popor nu stie ce inseamna robia".

Tatarii au considerat pe buna dreptate ca rusul este dusmanul, iar in poporul turc au vazut un prieten, poate singurul care ii poate ajuta. Ar fi de amintit ca atunci cand soseau in Turcia muhagirii crimeeni se descaltau inainte de a calca pe pamantul Anatoliei.

Dar nici unul dintre ei nu a uitat de patria mama. Ura fata de rusi s-a transmis de la o generatie la alta, prin poezii, cantece si destanuri, caci asa cum zicea chiar George Orwell "libertatea inseamna sa mori cu ura in tine".

Ali Beg
Constanta
tatar.ro
site admin

Re: Eu sunt tatar crimeean

Mesajde tatar.ro » Mie Oct 22, 2008 1:49 pm

From: cezar banu <cezarbanu et hotmail dot com>
Date: Wed Oct 22, 2008 3:59 am
Subject: RE: [caslar] Eu sunt tatar crimeean

ai f. mare dreptate frate ali bek. de fapt george orwell a intuit in mod exceptional toata nebunia comunista. gandeste-te ca el a scris asta prin 1945 daca nu ma insel cand inca stalin nu ajunsese la apogeu. tot ceea ce a urmat dupa aceea nu face decat sa confirme ceea ce a scris orwell. citeste daca poti si "ferma animalelor" de acelasi autor de la care ne-a ramas celebra sintagma cum ca toti sunt egali dar unii sunt mai egali decat altii.
cetin anefi
montreal, canada
tatar.ro
site admin

Mesajde tatar.ro » Mie Oct 22, 2008 1:50 pm

From: vega altair <vegaaltair2006 et yahoo dot com>
Date: Wed Oct 22, 2008 10:59 am
Subject: Re: [caslar] Eu sunt tatar crimeean

Nu am citit acest roman (desi as vrea sa il citesc, am dat un search pe Google , dar nu am vazut ceva).
Singurul lucru impotriva caruia am de zis ceva din acest mail e aceasta "mare" zicere a lui George Orwell. Libertatea nu inseamna sa mori cu ura in tine, ci sa iti dai voie sa mori cu iubirea si iertarea in tine.
A propovadui ura peste secole nu mi se pare o solutie, intr-o perioada a "unitatii in diversitate".

In rest, toate cele bune, scuzati de interventie.
tatar.ro
site admin

Mesajde tatar.ro » Mie Oct 22, 2008 1:51 pm

From: "voioshel" <voioshel et yahoo dot com>
Date: Wed Oct 22, 2008 2:11 pm
Subject: Re: Eu sunt tatar crimeean

Mer'aba,

Si eu sunt tatar crimeean.
Am niste nelamuriri.
Daca tatarii crimeeni au plecat din tara lor nu de frica, ci din
dorinta de a emigra intr-o tara musulmana, cum explici atunci faptul
ca desi se incearca a rezista asimilarii culturale prin fuga spre o
alta asimilare culturala mai subtila?

Personal, vad chestia asta ca fiind ceva stupid; adica noi nu vrem sa
fim asimilati de rusi, ucrainieni, romani, bulgari, dar e ok sa mergem
la turci, sa stam cu ei, si cu timpu sa devenim ca ei.
Este un fel de ipocrizie. Turcii, au laicizat invatamantul lor acum
cativa zeci de ani, tocmai pentru a nu fi asimilati (cultural) la
randul lor de arabi. In schimb, incoace, noi adoptam multe elemente
turcesti, fara sa venim cu ceva nou, de-al nostru.

Sau, daca totusi venim cu ceva "nou", nu ne atrage. Spre exemplu:
O carte , scrisa de un tatar aici, este trecuta cu vederea, citita
eventual numai de o mana de oameni (citita pana la capat, pentru ca
eu, am incercat sa citesc ceva "autohton" si nu am avut rabdare, mi-am
pierdut interesul; ca mine sunt multi altii);
O melodie (nu numai una) care aduce enorm de mult a manea (in timp ce
turcii deja exploreaza genuri muzicale precum rock, rap, house, genuri
contemporane, cu priza la publicul tanar si oarecum cult)
Evenimente care au caracter preponderent traditional (adica noi,
tatarii, in putinele ocazii in care ne vedem, ne concentram numai pe
traditii/trecut cand toate celelalte popoare cu care interactionam se
uita la viitor).

Alte parti ale traditiilor noastre sunt complet ignorate?
Noi, tatarii, am fost oarecum razboinici. Si totusi eu nu am vazut
traditii razboinice in cultura noastra. Kures-ul, singura exceptie,
este old-fashioned si ineffective (asta daca am compara-o cu alte
stiluri de lupta internationale). In MMA (Mixed Martial Arts), un
luptator de Kures nu ar avea nici o sansa realista. De asemenea,
citisem intr-o enciclopedie online ca "tatar" isi are o posibila
etimologie de la "arc". Si mai peste tot suntem asociati cu cei care
trag cu arcul calare. Calaritul, azi, se practica numai pe la sate in
randul nostru, iar tirul cu arcul nici atat.
Astea nu-s traditii? Numai dansul? Numai cantatul? Care si ele sunt
out-dated.

Ca sa rezum, ne uitam numai la trecut. Dar viitorul? Am fugit de...
Dar inspre ce fugim?

Am postat acest mail dupa o lunga durata de inactivitate in cadrul
comunitatii. Asta pentru ca pentru o vreme am plecat din randul ei. Si
am stat "prin lume", unde am observat anumite lucruri. Acum m-am
intors si am observat multe lucruri, care nu-s tocmai calitati. Va rog
scuzati-mi exprimarea in alta limba decat cea natala, dar intentionez
sa rezolv acest lucru cat de curand.

Cu stima,
Remzi Emirseit
Bucuresti
tatar.ro
site admin

Mesajde ElvIS` » Dum Oct 26, 2008 10:03 pm

Draga Remzi, am citit cu foarte mare interes cuvintele tale si am ramas placut surprins de raspunsul pe care l-ai formulat in prima parte. Este adevarat ca tatarii, ca noi, tindem spre o asimilare etnica, iar drumul nostru se pare ca de asta data este fara intoarcere. Dar cred ca pe de alta parte ar trebui sa privim si partea un pic mai buna a lucrurilor. Spre exemplu tatarii din lumea intreaga, nu neaparat tatari crimeeni ca noi, tind si ei la aceeasi asimilare etnica si culturala. Pentru tatarii din sec XX, 2 lucruri au fost importante: limba si religia. Noi, de bine, de rau, reusim sa schimbam cateva cuvinte in limba noastra, tatara crimeeana, din aceeasi ramura lingvistica cu limba turca, iar asimilarea noastra, spre deosebire de asimilarea altor tatari, se face de catre un popor care are aceeasi religie: Islamul. Asta nu inseamna ca sunt de acord cu aceasta asimilare, insa plecand pe un drum, dupa parerea mea cu sens unic, trebuie sa gasim solutia care ne avantajeaza ca etnie, ca neam, ca religie, ca limba.
In ceea ce priveste partea a doua a micului tau discurs, nu pot sa spun decat ca tatarii sunt firi conservatoare si nu "old fashioned", ca sportul nostru "Kures", se practica in toata lumea si nu are ca scop violenta, ci mai degraba puterea fizica si rezistenta. Exista o gramada de scriitori in limba tatara si exista o gramada de compozitori si genuri muzicale interpretate in limba tatara- si nu ma refer la muzica lautareasca- exista rock, pop, dance, pop opera, rock opera, opereta, house, hip hop etc. cantate exclusiv in limba tatara. Exista chiar o solista, de origine tatara, care a castigat "discul de platina" pentru cel mai vandut album in anul 2007.
Noi pasim spre viitor.
ElvIS`

Mesajde neco1960 » Dum Feb 15, 2009 9:52 am

EU SUNT TATAR CRIMEEAN
MEN TATARMAN
BULGARISTANDA CASAYMAN
ATIM-NECATI
MENIM E-MAIL ADRESIM BAR
neco1960@abv.bg
necati@data.bg
skype-necati.hasan.1960