Numele meu de familie este MARTAZAN. Este posibil ca initial acesta sa fi fost un prenume. Poate cineva sa-mi spuna daca acest nume este de origine tatara si eventual care este istoria lui?
Stramosul tatalui meu a aparut in nordul Basarabiei pe la 1769 iar familia formata are continuitate acolo de atunci. Tatal meu a venit in Romania cu un frate in 1938. Asa ne gasim noi aici. Nu stiu ca in Romania sa mai fie alte persoane in afara celor care provin din familia noastra cu acest nume.
Am gasit cateva informatii dar nu stiu ce sa zic:
"kniga.tatar.ru/file/File/n-s.doc
ФАМИЛИЯ ИМЯ ОТЧЕСТВО ДАТА РОЖДЕНИЯ МЕСТО РОЖДЕНИЯ ДАТА СМЕРТИ ФАМИЛИЯ НА НЕМЕЦКОМ ИМЯ НА НЕМЕЦКОМ РЕГИСТ.
НОМЕР
Османов Умер Мартазан 15.03.1910 Крым 09.12.1942 Osmanow Umer 97773"
sau:
"PARTICIPAREA DETAŞAMENTULUI INGUSH DE CAVALERIE ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL 1914 - 1917
DE LA NISTRU SI PRUT
Pe 2 martie, Divizia de cavalerie caucaziană s-a deplasat pe o nouă poziţie ocupând un front defensiv pe malul stâng al Nistrului – în raionul de sud unde se varsă râul Strâpi în apropierea oraşului Zaleşciki. Pe coasta opusă se cantonase inamicul.
În primăvara anului 1915 a venit de la Groznâi pentru a servi în Regimentul Cecen căpitanul de 35 de ani Martazan Musaevich Kuriev. «Ofiţerul de janadarmi călare de frontieră din Terskoy, căpitanul Kuriev a fos transferat la Regimentul Cecen de Cavalerie», - se declară în document.
În acel moment, în acelaşi regiment servea deja şi vărul lui, subofiţer Umat-Kuriev Giray, care mai târziu a fost citat pe 3 ordinele de front şi a fost avansat la gradul de locotenent."
Marian MARTAZAN
Bucuresti
Romania